17-10-11

When London was Capital of America, by Julie Flavell

Dit fascinerende boek biedt een blik op 18de eeuws London, maar dan één door de ogen van haar Amerikaanse burgers, voor de Amerikaanse Onafhankelijkheid dus. London was toen niet alleen het mercantiele centrum van de wereld maar ook effectief de hoofdstad van Amerika, en de plaats van waaruit Groot-Brittannië zijn kolonie bestuurde.

londonamerica.jpg

Dat maakte dat het voor de rijkere Amerikaanse kolonisten dé plaats was om je kroost naar toe te sturen. Het was dé plaats waar men kon leren hoe een gentleman zich bewoog in betere kringen, waar een jonge man de juiste (en enkele slechte) gewoontes kon aanleren en vooral waar hij de juiste vrienden kon maken die hem later van pas zouden komen. Geld, handel, mode, politiek, invloed, studie, ze zaten allemaal samen in deze stad en voor de Amerikaanse kolonist was dit in de tweede helft van de 18de eeuw dus nog het centrum van de wereld.  

Het boek beschrijft dan ook hoe al dan niet jonge Amerikanen naar London komen, hoe ze zich voelden, zich gedroegen en hoe ze werden bekeken door de inwoners van London. Het biedt een fascinerend inzicht in het London van voor de Great Fire in 1834, hoe jonge Amerikanen probeerden af te raken van hun provinciale imago, maar bijvoorbeeld ook hoe slaveneigenaren leerden om te gaan met de typische Londense bedienden (veeleisend en met een grote mond), en hoe London reageerden op zij die hun slaven met zich hadden meegebracht. Het doet je trouwens realiseren dat sommige zwarte gezichten in het London van vandaag die zijn van mensen wiens familie er al meer dan twee eeuwen woont...waarschijnlijk langer dan de uwe in de plaats waar u nu woont.

benjamin franklin.jpg

Benjamin Franklin, 1767

Een groot deel van het boek gaat over het verblijf van Benjamin Franklin, die er van 1757 tot 1774 woonde.  Franklin, die vanaf 1778 in Frankrijk zou wonen om er de nieuwe Verenigde Staten te vertegenwoordigen werd door de Fransen aanzien als een nobele wilde, een filosoof die nog onbedorven was door de Europese samenleving, en gebruikte dit imago meer dan eens in zijn voordeel. De Engelsen zelf zagen hem zoals hij was: een gewiekst politicus en een gehaaid (alhoewel niet zo succesvol zakenman). In het boek wordt een beeld geschetst van zijn verblijf in London. Dat geeft een goed beeld van hoe de belangen van Engeland en Amerika ut elkaar groeiden, maar ook hoe de geschiedenis wordt beïnvloed door wat eigenlijk de kleine kantjes van grote mannen zijn.

Ik vond dit een zeer leuk boek, goed geschreven, en heel interessant omdat het wat meer achtergrondmaterie geeft aan een klein stukje geschiedenis dat we allemaal kennen, dat van de Amerikaanse revolutie. Maar de grote verdienste van het boek is dat het het London van die tijd doet leven, in een periode warin het voor de Amerikanen zowel New York als Washington was. De grote aandacht voor details van het alledaagse leven en de goed gekozen illustraties maken het ook voor een niet-Amerikaan een zeer interessant werk.

Het werd uitgegeven in 2010 door de Yale University Press in hardcover. Julie Flavell is een Fellow of the Royal Historical Society, met de relaties tussen koloniaal Amerika en Groot-Brittannië als specilaiteit.

 

 

09:14 Gepost door Erik De keersmaecker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.