17-09-11

The seven deadly words

Het is onmogelijk om de Engelse maatschappij te begrijpen wanneer je niet weet of beseft dat ze nog in alle opzichten een echte klassemaatschappij is, met zeer weinig sociale mobiliteit. Dat heeft er voor een groot deel mee te maken dat klasse-onderscheid niets te maken heeft met geld, maar met opvoeding en afkomst. Iemand die geld genoeg heeft om zich op te houden op plaatsen en in cirkels waar de upper class bijeen komt kan proberen zich via uiterlijkheden voor te doen als "één van hen", en kan met de hulp van een goede leraar zelfs het juiste accent aanleren, maar zal zich vroeg of laat verraden door het gebruik van een verkeerd woord. Dat maakt hem niet alleen iemand van een lagere klasse, wat geen schande is, maar iemand die probeert zich naar boven te wurmen: een onvergeeflijke inbreuk.

Ter verduidelijking, de Engelsen onderscheiden drie klassen: upper-class, middle-class en working-class, en maken dan ook nog een fijn onderscheid tussen upper-, middle- of lower- in elk van de drie klassen. Elke Engelsman is uitgerust met een fijn afgestelde radar die hem na vijf minuten conversatie zal verklappen in welk deel van zijn maatschappij de ander toehoort. U als toerist ontsnapt eraan en bent neutraal. Of u trouwens in uw eigen land upper, middle of lower class bent zal hem worst wezen...

Deze zeven woordjes zijn onverbiddellijke weggevers.

Pardon

Dit schijnt zowat het ergste woordje te zijn dat u kan gebruiken wanneer u converseert met iemand van de upper-class of upper-middle-class, veel erger dan bijvoorbeeld het woordje fuck. Het klasseert u onmiddellijk als iemand van de middle-middle of lower-middle class. Upper class en zelfs working class mensen zullen het woordje Sorry of gewoonweg What? gebruiken. "Pardonia" wordt wel eens gebruikt om te verwijzen naar de voorsteden waar de meeste middle-class mensen wonen.

Toilet

Lavatory of loo is het correcte upper-class woord, en toilet is working-class-, lower-middle- of middle-middle-class. Mensen die alternatieven gebruiken als gents, ladies, bathroom, powder room, convenience of het meer ironische privy of heads gebruiken zijn lower- en middle-middle-class, mét ambitie om op te klimmen, die het woordje toilet op deze manier ontwijken. Wie zich als toerist afvraagt wat hij moet zeggen, moet niet panikeren. U bent immers neutraal (maar vermijdt toch maar termen als jakes, privy of heads, men is dat niet gewend van toeristen).

Serviette

Het correcte woord is napkin. Voor upper-middle en upper-class mensen is het gebruik van een Frans woord alleen maar een teken dat u probeert uw status te verhogen door het gebruik van een Frans woord. Upper-class kinderen die van hun nanny het woord leren worden door hun moeders terug getraind om het Engelse napkin te gebruiken.

Dinner

Hier wordt het wat moeilijker. Dinner is ok, wanneer het het avondmaal aanduidt, maar wanneer je het gebruikt voor het middagmaal is het lower-class. Ook het gebruik van het woord tea voor het avondmaal is dat, voor de hogere klassen is tea een tussenmaal om vier uur. Lagere klassen noemen dit aftenoon tea. Supper betekent hetzelfde als dinner, maar het is minder formeel en het is meer een gezellig familiemaal in de keuken dat u deelt met hele familie, kinderen incluis, en niet in de woonkamer. Voor buitenlandse bezoekers is dit soms verwarrend: wanneer u wordt uitgenodigd voor tea of dinner moet u het klasseniveau van uw kennis weten om te weten op welk tijdstip u moet opdagen...op het verkeerde moment komen is niet alleen vervelend maar ook beledigend.

Settee

Dit is een minder duidelijke aanwijzing, maar de hogere klassen gebruiken het woord sofa, de lagere settee. Couch wordt gebruikt door jeugd die teveel naar Amerikaanse feuilletons keek. Hier kan u ook visueel een verschil zien: een uitgezakt erfstuk wijst op upper-class, een gloednieuwe driezitter die past bij de kleuren van de muren is middle- of lower-class.

Lounge

Sofa's vind je in sitting rooms of drawing rooms (van withdrawing rooms, kamers om je in terug te trekken), settees in lounges of living rooms. Het schijnt een goede klass-indicator te zijn, mensen met ambitie krijgen lavatory en sorry wel onder de knie, maar maken hier vaak cruciale vergissingen.

Sweet

Het toetje, of het zoete deel van de maaltijd aan het eind ervan, heet in upper-class Engels pudding. Sweets is absoluut middle- of lower-class, dessert komt uit Amerika, maar voor traditionele upper-class maaltijden is dessert een stuk fruit dat je eet met mes en vork en dat nà de pudding wordt geserveerd.

De Engelse taal krioelt verder van dergelijke voorbeelden. Doe als buitenlander geen poging om ze meester te worden, ten eerste lukt u dat toch niet, en ten tweede is het van geen enkele betekenis: u behoort immers tot geen klasse. Vaak ligt hier trouwens de verklaring voor synoniemen die eigenlijk exact hetzelfde aanduiden. Het is het klasseniveau van de spreker dat bepaalt wanneer wat gebruikt wordt, de betekenis is identiek. Ik heb mij jarenlang afgevraagd of het nu pudding of sweet was...

Bron: FOX, Kate, Watching the English., Hodder & Stoughton, 2004

 

  

15:43 Gepost door Erik De keersmaecker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-09-11

Red Lion, Stodmarsh

Op een goeie 10 minuten van Canterbury ligt het dorpje Stodmarsh, 60 zielen groot, en de eigenaar van een bevallig klein dorspkerkje en een knoert van een natuurreservaat, het Stodmarsh Nature Reserve, een moerassig natuurgebied waar het leuk wandelen is (http://www.kent.gov.uk/leisure_and_culture/countryside_an...).

De reden waarom wij naar dit dorp komen ligt aan het vertrekpunt van die wandeling: de Red Lion, één van de leukste pubs van Zuid-Engeland, en het eigendom van één van de leukste landlords die ik ken.

Red-Lion-Stodmarsh1.jpg

Er lag hier al een pub in 1425, maar het huidige gebouw dateert uit 1720 toen het na een brand werd heropgebouwd. Het ligt in het centrum van Stodmarsh, op een kleine 100m van de kerk, in een kleine maar mooie tuin, waar kippen en eenden rondscharrellen, en waar je op de occasionele auto of lachsalvo uit de pub niks hoort buiten het ruisen van de bomen. Binnenin zit één van de mooiste pub-interieurs van Kent, met kamertjes rond een grote centrale toog, waarachter "tip-top" landlord Robert Whigham iedereen op zijn allerhartelijkst verwelkomt. Er is in de hele pub op kast of toog of muur geen centimeter meer vrij, zo is alles volgestouwd met volle en lege flessen wijn, memorabilia, antiek en prullaria, en dit alles maakt het een ongelooflijk gezellige plaats, zowel in zomer als winter. Het is het enige toilet dat ik ooit heb gezien waarvan de deur werd gesloten door een trompet...

De keuken is één van de betere van Kent, met een groot respect voor alles wat van hier is, met crab apples van de eigen boerderij, groenten uit tuintjes en serres uit het dorp, producten van lokale boerderijtjes, paddestoelen uit het bos en vlees dat gewoonlijk van vee komt uit een straal van vijf kilometer rond de pub. Daarbij komt een chef die zijn vak én zijn producten kent, en ik heb er dus al zeer vaak geweldig lekker gegeten (de voorlopige topper was een zuiglam uit het moerasland aan zee, ongelooflijk van smaak). De wijnkaart is beperkt maar goed, en het bier is op dronk, met meestal twee real ales die nog getapt worden uit vaatjes die achter de toog staan, met omgekeerde hoge hoeden op de grond om de overloop op te vangen. De pub verkoopt ook verse eieren, eigengemaakte chutney en af en toe zelfs hooi, en ze is zeer nauw verbonden met het platteland (kijk maar eens naar het plafond dat bedekt is met hopranken). In het weekend wordt in de tuin nog Bat & Trap gespeeld, een voorganger van cricket, waarvan de regels teruggaan tot de 14de eeuw, en dat toen zelfs een tijdje verboden werd omdat de koning liever had dat de mannen zich bekwaamden in het handboogschieten.

Robert Whigham is een licht excentrieke maar zeer innemende persoonlijkheid die iedereen even warm verwelkomt en die de kunst verstaat om mensen zich te doen thuisvoelen. Hij is een volle neef van Margaret, de inmiddels overleden Hertogin van Argyll, een fantastisch man, altijd even vrolijk (en gewoonlijk licht tipsy), een beetje rebels maar zeer vriendelijk. Het is onmogelijk om hier buiten te gaan met een slecht humeur...

redlion.jpg

De pub heeft ook een paar slaapkamers, mooi en gezellig ingericht, en eveneens met veel persoonlijkheid, en het feit dat er maar één badkamer is met een zeer traag vullend bad mag geen probleem zijn, het ontbijt komt er toch pas tegen een uur of tien aan (tenzij je het vroeger wil, maar dan is het niet warm).  Bij één van de gelegenheden dat ik er sliep en absoluut dat warme ontbijt wou vroeg Robert me om bij het opstaan de kat buiten te laten en het kippenhok te openen. Mijn beloning waren zo ongeveer de beste lamsgehaktballetjes die ik ooit had.

Soms mag je schrijven over iets waarvan je zelf weet dat het geen eeuwigheid meer zal duren voor het verdwijnt, en dan is het mijn bedoeling om nog snel zo veel mogelijk mensen nog te laten mee genieten. Robert sukkelt met zijn gezondheid en het is een feit dat het karakter van deze pub heel sterk vasthangt aan het karakter van zijn baasje, maar ik hoop uit de rond van mijn hart dat ik er nog zolang mogelijk kan blijven langsgaan, hopend op de "tip-top!" en de "Excellent Choice !" van Robert, mijn favoriete publican.  

09:40 Gepost door Erik De keersmaecker in Reizen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: canterbury, red lion, pub, good food, restaurants |  Facebook |

03-09-11

Stonemanor: The British Store

Voor de gemiddelde anglofiel is het een hard leven in België. Af en toe besluipt je wel eens de zin in een full english, een pint of real ale of een meat pie, en dan moet je dat verdraaide kanaal over, altijd wat gecompliceerd, tijdrovend en toch ook wel wat kostelijk. Maar er is een plaats waar de ware liefhebber tijdelijk tot rust komt, en deze plaats ligt in Everberg, tussen Leuven en Brussel, en vlakbij de afrit Sterrebeek.

In 1982 begon Roger George met de invoer van Engelse etenswaren in België. Hij mikte vooral op de groeiende groep Engelse expats die voor de Europese Gemeenschap werkten, maar al van in het begin wou Roger ook de Belgen zelf laten kennismaken met Britse producten. Vandaag is Stonemanor een uit de kluiten gewassen supermarkt geworden, met een filiaal in Waterloo, en een bedevaartsoord voor al wie gek is op haggis, Stinking Bishop kaas, Spitfire bier, Bovril, cornish pasties en Xmas Crackers. Wie allen maar in Engeland goed slaapt kan er zelfs terecht voor de echte Engelse bedden.

Ik ga er vooral naartoe voor de collectie real ale en de uitgebreide kaastoog (de Britten maken een hele reeks mooie en soms erg aparte kazen), maar een paar weken voor Kerstmis vindt u mij ook op de bovenste verdieping bij de kerstversiering en vooral bij de uitgebreide keuze aan Xmas Crackers, een Britse traditie die nu ook bij mij thuis er eentje is geworden. Af en toe waag ik me zelfs aan een Engels ontbijt, gewoon omdat ze hier de juiste worstjes, het juiste spek en de echte Engelse black pudding hebben. Voor vrienden koop ik er bovril of echte Indische chai, en af en toe belandt een sausage roll of een cornish pastie op mijn eettafel (baked fresh every day!).

Kortom, voor wie last heeft van heimwee, één adres: Stonemanor, Steenhofstraat 28, 3078 Everberg. De winkel is het gemakkelijkst te bereiken via de mooie Prinsendreef die naast het kasteel van De Merode's loopt. Het personeel spreekt ook Nederlands, maar u bent een sissie indien u dat doet...

De winkel heeft themadagen zoals American of Canadian Thanksgiving (diepgevroren kalkoenen), Burns Night (haggis) of Guy Fawkes Night (sparklers), en dit jaar op zaterdag 10 september, de Action Aid Book Sale, een tweedehandsverkoop van Engelstalige boeken op de parking. Bij regen verhuist dit evenement naar het volgende weekend. En om u als anglofiel helemaal happy te maken: binnen kort openen ze een teashop waar je ook een echte cream tea, een ploughmans lunch en een pint of real ale kan krijgen. Volg de website

stonemanor.jpg

 

 

10:00 Gepost door Erik De keersmaecker in Reizen, Shopping | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uk, engeland, british food, real ale, stonemanor |  Facebook |