01-08-11

The Hogwarts Express, Red Dust in Goathland en Sleeping in Appleton-le-Moors. York, 27 mei 2011.

Na al die theologie en die griezelverhalen weer tijd voor wat echte ontspanning, en daarmee bedoelen wij dan PUBS ! En omdat ééntje geentje is gingen wij eerst op zoek naar een aperitief.

Die vonden we in één van de kleinste pubs van Engeland, de Birch Hall in Beck Hole. Eén van de leuke dingen aan de Good Pub Guide is vaak niet alleen de pub zelf, maar ook de weg naar de pub (ze liggen soms op de gekste en plaatsen). Het kleine weggetje naar Beck Hole is één van de mooiste die ik al gezien heb en onderweg gebeurde er iets dat alleen in Engeland kan gebeuren. Toen we het dorp naderden via Goathland, een ander dorp, en een eeuwenoud stenen bruggetje wilden overrijden begon één van onze medereizigers plots enthousiast te piepen en te wijzen, hoorden we de fluit van een stoomlocomotief en seconden later daverde er een werkende stoomlocomotief onder het bruggetje door, slierten stoomwolk achter zich latend. Achter de bocht lag het station van Goathland, één van de stopplaatsen van de NYMR (North Yorkshire Mors Railway), een nog met stoomlocomotieven werkende toeristische lijn tussen Pickering en Whitby. "Harry Potter" riep iemand uit toen hij het zag, en inderdaad, sommige van de scenes met de fameuze Hogwarts Express (de Zweinsteinexpress) werden hier gefilmd. Typisch Engels, je komt van een drukke weg, rijd het platteland in en vijf minuten later rijd je door een filmset...Hier vind je er alles over (en bekijk zeker het filmpje, om goesting van te krijgen!).

 

DSC03000.JPG

 

DSC03004.JPGDe Birch Hall Pub is café, dorpswinkel en postkantoor, en bestaat uit een tuin, twee kleine barretjes en de winkel. Alhoewel er zeker al een gebouw stond in 1600 functioneert het gebouw als pub sinds de vroege 19de eeuw. De huidige eigenaars zitten er sinds 1981 toen ze het overnamen van Mrs Schofield die ze 50 jaar had opengehouden. Het is één van de leukste kleine pubs die ik ken, zeer gezellig en met een bijzondere atmosfeer. Wij zaten in de Big Bar (drie tafeltjes), maar in de Little Bar (geen tafeltjes), één van de kleinste barretjes van Engeland, wordt geregeld gewed hoeveel mensen er nu eigenlijk in kunnen: het huidige record is 30 "and two very small dogs". Dit is hun website.

birch hall record.jpgWe dronken hier een Red Dust van de Consett Brewery, en reden dan dieper de Moors in, op weg naar The Moors Inn, in Appleton-le-Moors, waar we zouden overnachten. De straat waar de pub in ligt, ligt midden in de Moors, en dat wil dus zeggen loslopende schapen, zo ongeveer overal, op de stoep, aan de huizen, tegen de auto's, overal. De pub zelf heeft heel eenvoudige kamers, goede real ale, een stevige plattelandskeuze (calfs liver in a rich gravy sauce for me) en een beperkte whiskykaart, die wij volledig testten. Voor wie iets meer verfijning wenst heeft de eigenaar ook het Kings Head Hotel in Kirkbymoorside. je vind meer info hier.

 

Image0144.JPG

 

 

 

 

21:40 Gepost door Erik De keersmaecker in Reizen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: york, yorkshire, pubs, real ale, hogwarts express |  Facebook |

Commentaren

Op dat bord: "licensed to retail all, porter, cider & perry"

Perry, da's ook al lang geleden dat ik dat nog zag.
(en volgens CAMRA mag je het niet "pear cider" noemen :-)

Gepost door: Johan | 04-08-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.