07-05-11

The Good Pub Guide

Wie op vakantie gaat naar Engeland moet eigenlijk maar twee dingen kopen om verzekerd te zijn van een leuke vakantie: een Goldeneye kaart van de regio en de meest recente Good Pub Guide.

De Good Pub Guide, een verschijnsel waar wij Vlamingen trouwens zéér jaloers op zouden moeten zijn, is een werk dat al sinds 1983 verschijnt en dat, gegroepeerd per county, de allerbeste pubs opsomt. Daarbij vermeld het een aantal nuttige gegevens zoals openingsuren en of kinderen al dan niet welkom zijn, maar geeft het ook van elke pub een korte beschrijving: de atmosfeer, het eten, de kwaliteit van het bier en de wijn, en soms ook een beetje geschiedenis. Hij verleent awards aan pubs die uitblinken op een bepaald vlak (keuken, overnachting, wijnkaart, de kwaliteit, het aanbod en de prijs van het bier of de prijzen in het algemeen), en geeft aan uitzonderlijke pubs een ster, soms zelfs twee. Die pubs zijn zo goed dat ze eigenlijk een toeristische bestemming op zichzelf kunnen zijn. Handige kaartjes duiden aan waar ze liggen (wij pikken er al jaren streken uit waar er véél liggen).

Press_medium.jpg

Ik kocht mijn eerste exemplaar in 1991, ga elk jaar een paar keer naar Engeland, en heb dankzij de Good Pub Guide nog nooit niet goed gegeten. Altijd was de keuken goed tot uitzonderlijk goed, het bier schitterend, en vooral de ligging of het interieur opmerkelijk. De gids heeft mij op plaatsjes gebracht waar je als gewone toerist niet komt (als de gids iets vermeld als slightly difficult to find kan je er van op aan dat zelfs een gps het noorden kwijt raakt), en in veel gevallen waren het echte pareltjes, op ongelooflijk charmante of indrukwekkende plaatsen.

De gids wordt samengesteld door zijn bezoekers, momenteel een 2000 vaste correspondenten, die melden wanneer een pub uitzonderlijk goed is (of juist niet meer). Een vast team doet dan één of meerdere anonieme inspecties en schrijft een tekst voor de gids. Alle pubs die nét niet goed genoeg waren komen terecht in de Lucky Dips sectie.

Engelse pubs kunnen schitterend zijn en ze kunnen verschrikkelijk zijn, en aan de buitenkant zie je het vaak niet (vermijd echter altijd bordjes als coaches welcome of great value food). Maar doe een kleine moeite: schaf u een exemplaar van deze gids aan (ze verouderen goed, ik koop om de vijf jaar een nieuwe) en ik garandeer u zeer mooie momenten en schitterende herinneringen. Het boek is te koop op het internet, in de Engelse boekhandels in België en in zowat elke bookshop ter plekke.

En wie ooit tegenover mij klaagt over het Britse eten, en géén Good Pub Guide heeft gekocht, ondanks mijn aanraden, zal ik uitlachen en bespotten: hij heeft het zelf gezocht !

 

 

12:34 Gepost door Erik De keersmaecker in Reizen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: good pub guide, pubs, engeland, food and drink, bier, real ale |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.